Huisvesting en Verzorging
Het Nachthok
Een goed kippenhok is droog, goed geventileerd en tochtvrij. Het moet bestand zijn tegen zowel koude winters als warme zomers. Het plaatsen van het hok op palen of een verhoging helpt tegen vocht en ongedierte. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk spleten in het hok zitten, om bloedluis te voorkomen – deze schuilen namelijk overdag in kieren.
Voor het leggen van eieren is een rustig, donker hoekje nodig. Slapen doen kippen bij voorkeur op een zitstok. Voor grote kippen moeten deze ongeveer 7 cm breed zijn, voor kleinere rassen (zoals krielkippen) 4 cm. Vermijd ronde of scherpe zitstokken. Plaats ze allemaal op dezelfde hoogte om strijd onder de kippen te voorkomen.
Reken per kip op 15 à 20 cm zitruimte, liever iets ruimer. Onder de stokken kun je een plank bevestigen om makkelijk de mest op te vangen. Houtsnippers zijn een geschikte bodembedekking en nemen goed vocht op. De ingang van het hok is bij voorkeur 20 cm breed en 30 cm hoog, en moet afsluitbaar zijn. Plaats het hok met de opening richting zuidoost om wind en regen buiten te houden. Een afdakje boven de ingang is praktisch en houdt het hok droger. Zet het hok nooit op een plek waar regenwater naartoe stroomt.
Buitenren
Sommige kippenrassen kunnen goed vliegen, dus let hierop bij het bouwen van een ren. Je kunt de kippen kortwieken of een net over de ren spannen. Zorg ook voor een zand- of stofbad, waar kippen zichzelf schoonmaken én parasieten bestrijden. Houd de ren speels en gevarieerd zodat de dieren zich niet gaan vervelen of elkaar gaan pikken.
Algemene Verzorging
Kippen verzorgen zichzelf grotendeels, maar vooral bij oudere dieren is wat extra controle nodig. De snavel blijft groeien; soms moet de bovenkant wat worden gevijld als deze te lang wordt. Gebruik een nagelvijl en géén tang, om splijten te voorkomen.
Nagels slijten meestal vanzelf, maar als ze te lang worden kun je ze voorzichtig knippen. Bij donkere nagels: nooit meer dan een derde van de lengte afknippen, want er loopt een bloedvat in.
De rui gebeurt elk jaar en zorgt ervoor dat de kip geleidelijk nieuwe veren krijgt. Rassen zoals zijdehoenders hebben pluimen in plaats van echte veren en kunnen slecht tegen kou en nattigheid. Zorg voor een overdekte ren en een droog hok voor dit soort kippen.
Til kippen altijd voorzichtig op door ze van boven met beide handen rondom het lichaam vast te pakken. Niet aan de poten of vleugels, dat is pijnlijk en riskant.
Wassen
Normaal hoef je kippen niet te wassen, ze houden zichzelf schoon met zandbaden. Alleen voor een tentoonstelling of bij extreme vervuiling kun je een bad geven. Gebruik handwarm water en een milde shampoo (voor honden of baby’s). Spoel goed uit, eventueel met een scheutje azijn in het laatste spoelwater voor een mooi donzig resultaat.
Drogen is cruciaal: begin met een handdoek, daarna eventueel onder een warmtelamp of met een föhn (niet te warm!). Laat de kip eerst wennen aan de buitentemperatuur voor je haar weer naar buiten laat.
Problemen in de Winter
Water
Gebruik een verwarmingselement of warmhoudplaatje onder de drinkbak om bevriezing te voorkomen. Geen stroom? Ververs het water meerdere keren per dag en zet het in de zon. Gebruik nooit zout of antivries! Een klein beetje suiker kan in uiterste nood. Let op: warm water in een koude omgeving veroorzaakt condens, wat kan bevriezen op kammen en lellen.
Voer
Zorg voor voldoende legmeel of legkorrels en bied extra gemengd graan aan. Geef geen vetbollen voor wilde vogels.
Buitenren
Houd paden sneeuwvrij. Kippen hebben een hekel aan sneeuw en kunnen honger of dorst krijgen als ze niet naar hun voer durven.
Bevriezing
Controleer bij rassen met bevederde poten op ijsvorming. Gebruik een föhn om het ijs voorzichtig los te maken. Grote kammen en lellen kun je insmeren met vaseline of uierzalf om bevriezing te voorkomen.
Nachthok
Ventilatie is belangrijk, maar voorkom tocht. Verwarmen is niet nodig – kippen kunnen goed tegen kou, maar niet tegen temperatuurschommelingen. Wil je winterleg stimuleren? Gebruik dan een tijdklok om het hok te verlichten tot zo’n 15-16 uur per dag. Licht 's ochtends én 's avonds bij voor het beste effect.
Problemen in de Zomer
Kippen kunnen beter tegen kou dan tegen hitte. Zet het hok in de schaduw of zorg dat het overdag niet volledig in de zon staat. Voorzie altijd voldoende fris drinkwater in meerdere drinkbakjes. Vooral kuikens drogen snel uit. Als er geen water is, stopt de kip als eerste met eieren leggen.